Treść kuchni włoskiej- prostota oraz naturalne składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Kraków restauracja włoska

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne cukry, jakie towarzyszą pokarmom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest następnym imponującym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto i smaczne -o to chodzi!